Webwopper
Image default
Groothandel

Houten huizen: hoe maak je ze klaar voor de winter?

 

Het is geen geheim – wanneer het koude seizoen komt, brengen we veel minder tijd door in de natuur. Daarom worden houten tuinhuizen op de tuinpercelen minder vaak bezocht. De specialisten van de houten huizen benadrukken echter dat het sluiten van de deur van het tuinhuis tot het volgende seizoen een grote vergissing is. Om ervoor te zorgen dat het houten huis jarenlang in perfecte staat blijft, is het volgens hen noodzakelijk om er regelmatig voor te zorgen. Ook in de winter.

 

Hoe moet het onderhoud en de voorbereiding op de winter van zo’n hut eruit zien? De specialisten van Maestro Tuinhuizen kwamen overeen om hun ervaring en advies over het onderwerp te delen.

 

 

Isoleer de waterleidingen

 

In de praktijk zijn er veel gevallen waarin de strenge kou in de winter niet alleen de buitenkant van het huis aantast, maar ook de leidingen in de muren en de grond, die uiteindelijk bevriezen of exploderen. Dit gebeurt meestal wanneer de temperatuur van de te koop staande blokhutten + 5 °C bereikt of wanneer de huis leidingen op een zeer geringe diepte worden gelegd. Om deze reden is het isoleren van waterleidingen een van de eerste werken die specialisten aanbevelen bij het winterklaar maken van houten huizen.

 

Het is waar dat om de problemen die gepaard gaan met leidingen te voorkomen, tijdens de constructie kan worden gedacht aan een goede thermische isolatie van watertoevoerleidingen. Een goede thermische isolatielaag garandeert echter niet noodzakelijkerwijs dat u volledig gevrijwaard bent van alle schade. Daarom wordt, samen met de isolatie van leidingen, nog een oplossing overwogen voor het beschermen van watertoevoerleidingen. Er worden speciale kabels gebruikt om waterleidingen tegen vorst te beschermen. Gezien het extreem lage energieverbruik van dergelijke buisverwarming, worden de installatiekosten van het systeem ruimschoots gecompenseerd door de voordelen ervan. Volgens het team van Maestro Tuinhuizen is het gebruik van zo’n kabel heel eenvoudig, omdat er geen speciale kennis voor nodig is en de temperatuur in de leidingen automatisch wordt geregeld.

 

 

Pas de ramen van het huisje aan

 

In het verleden werd in praktisch elke woning de juiste afstelling van ramen voor de winter uitgevoerd: alle mogelijke kieren in de ramen werden gecontroleerd en de verbindingen tussen het glas en het kozijn werden afgedicht met siliconen. Met de tijden van plastic ramen vergaten de eigenaren van houten huizen echter snel de voorbereiding op de winter.

 

 

Volgens professionals die gespecialiseerd zijn in de productie van houten huizen van hoge kwaliteit, mogen de voorbereidende werkzaamheden niet worden stopgezet. Het team van Maestro Tuinhuizen stelt dat zelfs de nieuwste kunststof ramen voorbereid moeten zijn op het koude seizoen. Ten eerste hebben houten huizen met niet goed afgestelde ramen veel hogere warmteverliezen. Ten tweede beginnen zich vaak ook vocht en schimmel op te hopen in niet-voorbereide hutten, wat op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden. Om deze reden loont het de moeite om voor de winter voldoende aandacht te besteden aan het afstellen van kunststof ramen: stel de vleugel goed af, zorg ervoor dat de raam pakking goed tegen het raamkozijn wordt gedrukt.

 

Volgens deskundigen is het ook in de winter mogelijk om te controleren of de kunststof ramen in uw houten huis goed zijn geplaatst. De gemakkelijkste manier is om met uw hand in de buurt van de vleugel naar het frame te vegen en te controleren op de minste wind. Als u na het uitvoeren van deze test nog steeds niet zeker bent, kunt u een vel papier tussen de vleugel en het kozijn plaatsen en proberen dit na het sluiten van het raam eruit te trekken. De grootte van de opening is meetbaar, afhankelijk van hoe gemakkelijk je een vel papier hebt uitgetrokken. Het aanpassen van hoogwaardige ramen voor de winter kost meestal niet veel moeite. Als de ramen echter niet goed werden geïnstalleerd, konden de aanpassingswerken aan het begin van elk seizoen lang duren.

 

 

Reinig regenpijpen en goten

 

Regenpijpen en dakgoten zijn waarschijnlijk het grootste deel van het huis, meestal direct gerelateerd aan winterproblemen. Verstopte regenpijpen en water dat door de constructies van het huis binnendringt, zijn de belangrijkste redenen waarom de wintervoorbereidingen moeten worden getroffen nadat de eerste herfstbladeren zijn gevallen. Specialisten benadrukken dat er in de winter vaak problemen optreden zonder tijdig de sneeuw van het dak van de houten huizen te verwijderen. In dit geval hoopt neerslag zich op in goten en andere dakholtes totdat het uiteindelijk de dakconstructies beschadigt, met aanzienlijke financiële schade tot gevolg. Vocht dringt het interieur en de structuren van het huis binnen en creëert ideale omstandigheden voor schimmels en bacteriën, die later bijzonder moeilijk te verwijderen zijn, zelfs nadat de schade is hersteld.

 

Het is ook vermeldenswaard dat houten huizen die te koop staan ​​vaak worden aangetast door de bomen die ernaast groeien, wat de toestand van het huis in de winter kan aantasten, niet alleen door de watergoten met bladeren te verstoppen. Wanneer zware regenval zich ophoopt op de boomtakken, kunnen oudere boomtakken breken en vallen, waardoor zowel de elektrische installatie als de structuur van het huis zelf beschadigd raken. In deze gevallen is het noodzakelijk om niet alleen het probleem van een beschadigd dak aan te pakken, maar ook om ervoor te zorgen dat geen andere delen van het huis die belangrijk zijn voor de goede werking en de veiligheid van de bewoners zijn beschadigd.

 

 

Controleer de staat van het dak

 

Het dak is het grootste deel van het huis en beschermt het tegen regen, sneeuw, wind en andere dingen. Hoewel het noodzakelijk is om het constant te onderhouden, is het vooral belangrijk om het in uitstekende staat te houden wanneer de winter nadert. Dit is immers een tijd waarin zelfs de kleinste scheurtjes, aangetast door lage temperaturen en meer regen, serieuze problemen kunnen worden met aanzienlijke verliezen. Volgens deskundigen is het dak waarvan het dak niet regelmatig wordt onderhouden veel groter problematisch. Als u opgeblazen delen, scheuren, schimmels of andere soorten schade aan het dak van de woning niet tijdig opmerkt, zullen de gevolgen vroeg of laat in de woning tot u doordringen.

 

 

Een ander dak gerelateerd fenomeen dat een directe invloed heeft op de toestand van het dak, is de ophoping van aardverschuivingen, die meestal optreden bij hevige regenval. Als de neerslag die zich op het dak heeft verzameld niet vóór de dooi wordt verwijderd, kan volgens deskundigen de dakrand worden beschadigd en kunnen de dakgoten of zelfs de regenpijpen worden afgebroken. De meest effectieve oplossing voor dit probleem is het regelmatig reinigen van de sneeuw die zich op het dak heeft opgehoopt, waardoor ijsvorming op het dak direct wordt voorkomen.

 

Als het echter moeilijk is om extra tijd voor dit werk te vinden, is het niet nodig om de huidige problematiek onder ogen te zien. Dankzij nieuwe technologieën kunnen nu warmte afvoerende kabels die de vorming van ijs voorkomen, nu in het onderste deel van het dak worden geïnstalleerd, waardoor het probleem van aardverschuivingen volledig wordt opgelost.

 

Het laatste maar niet het minste probleem zijn de ijsklompen in de goten, die meestal worden gevormd door de zon die het dak intensief verwarmt en de sneeuw erop laat ontdooien. Als de sneeuw door de goten stroomt, door de snel veranderende, lage temperatuur, bevriest het erin, waardoor ijs proppen ontstaan ​​en later grote problemen veroorzaken.

 

 

Controleer de staat van de elektrische installatie

 

In de praktijk horen we vaak vervelende verhalen wanneer slecht geïnstalleerde elektriciteit een kortsluiting veroorzaakt die vaak eindigt met brand. De kans op deze ramp tijdens het koude seizoen neemt aanzienlijk toe – bij lage temperaturen breekt de isolatie van de draad en veroorzaakt een aanzienlijke toename van de luchtvochtigheid binnenshuis vonken en kortsluitingen. Het gevaar is nog groter als de elektrische installatie lange tijd niet vernieuwd wordt.

 

Om uw houten huis te beschermen tegen de gevaren van kortsluiting, is het raadzaam om de elektriciteit uit te schakelen wanneer u besluit de vakantieperiode af te sluiten. Het is ook de moeite waard om alle brandbare materialen uit het pand te verwijderen, die, als het pand vlam vat, de verspreiding ervan zouden bevorderen. Alleen regelmatig onderhoud van kabels en geïnstalleerde elektrische apparaten kan ervoor zorgen dat houten huizen worden beschermd tegen brandgevaar.

 

 

Regel de omgeving van de blokhut

 

Volgens de fabrikanten van houten huizen die te koop staan, is diefstal een van de belangrijkste schadegevallen waarmee eigenaren van houten huizen in de winter worden geconfronteerd. Als u tijdens het koude seizoen niet genoeg tijd heeft om het vakantiehuis regelmatig te bezoeken, kunnen bewakingscamera’s op afstand die op elke beweging reageren op dit moment een zeer handige oplossing zijn.

 

Als u echter niet van plan bent extra te investeren in de beveiliging van uw vakantiehuis, kunt u andere manieren overwegen om uw eigendom te helpen beschermen. Het is een bekend feit dat blokhutten veel minder vaak worden opgemerkt door dieven wanneer de omgeving het hele jaar door wordt opgeruimd en regelmatig wordt onderhouden. In dit geval wordt de indruk gewekt dat een bezoek van de eigenaren van het huis op elk moment kan worden verwacht. Het vermindert de aantrekkelijkheid van het object aanzienlijk voor dieven die op zoek zijn naar een lichte prooi.

 

Een andere, niet minder vaak gebruikte methode is een overeenkomst met buren. De specialisten van de Maestro Tuinhuizen raden je aan om ze naar je tuinhuis te vragen als er buren in de buurt zijn. Op deze manier lijken houten huizen het hele jaar door in gebruik te zijn, waardoor dieven niet als een gemakkelijke prooi worden gezien.

 

Terwijl de bestelling in de tuin in de eerste plaats wordt gezien als een manier om de veiligheid tegen dieven te waarborgen, is het net zo belangrijk om te zorgen voor de conditie van de meer gevoelige tuinplanten. Het kan, evenals het gereedschap dat in de tuin achterblijft, niet alleen worden aangetast door regen, maar ook door barre weersomstandigheden. Om deze reden wordt aanbevolen om extreem gevoelige planten te bedekken voordat u het zomerhuis voor de winter verlaat en om alle tuingereedschap naar een droge en veilige plaats te verplaatsen.

 

 

Houten huizen: hoe zorg je voor onderhoud in de winter?

 

Hoewel houten huizen in het koude seizoen zelden worden bezocht, stellen de specialisten van Maestro Cabins dat regelmatig onderhoud de belangrijkste manier is om de woning jarenlang in uitstekende staat te houden. Zelfs als u uw vrije tijd in de winter niet in het houten huis doorbrengt, is het raadzaam om het regelmatig te bezoeken: zet een elektrische verwarming aan die voorkomt dat de leidingen bevriezen en verwijder sneeuw van het dak, wat zowel de toestand kan beschadigen van het huis en aardverschuivingen.

 

Hoewel kleine veranderingen op het eerste gezicht onbeduidend lijken, leiden ze op de lange termijn tot grote problemen die tot grotere financiële verliezen kunnen leiden. Daarom is het aan te raden om de zwakke delen van de houten huizen te verzorgen zodra u de eerste tekortkomingen opmerkt. Inspecteer regelmatig de bedrading en elektrische apparaten in het huis en beoordeel de staat van de constructies, ramen en deuren van het huis. Ook zaken die bijzonder belangrijk kunnen worden, zoals de ophoping van vocht in het pand door de koudere lucht, die uiteindelijk in schimmel verandert, of zelfs uitstekende omstandigheden creëren voor andere bacteriën om zich te verspreiden. Het is niet alleen uiterst moeilijk uit te roeien, het vormt uiteindelijk een ernstige bedreiging voor de gezondheid van meer gevoelige mensen en veroorzaakt een verscheidenheid aan aandoeningen van de luchtwegen.

 

Zoals eerder vermeld, worden regelmatig bezochte houten huizen te koop ook veel minder aantrekkelijk voor dieven, dus regelmatig onderhoud zal de algehele veiligheid van het houten huis verhogen. Als u niet vaak zelf in de gelegenheid bent om uw tuinhuis te bezoeken, vraag dan uw buren om dit te doen. Zelfs het incidentele licht in de ramen van het houten huis geeft aan dat het in de winter niet wordt vergeten.