Webwopper
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is een neuswiel en hoe werkt het?

Een neuswiel is een belangrijk onderdeel op een aanhanger. Dit onderdeel is bedoeld om het verplaatsen van een aanhanger makkelijker te maken. Nu hebben veel aanhangers die je wilt gaan huren of wilt kopen een neuswiel, maar niet allemaal. Zo kan het dus zijn dat je een neuswiel apart moet kopen van je aanhanger. Ook kan het zijn dat je een nieuw neuswiel aan moet schaffen, omdat de andere is versleten. Een neuswiel slijt namelijk sneller dan andere onderdelen, omdat het intensief gebruikt wordt en helaas komt het ook vaak voor dat het wiel naar beneden zakt tijdens de rit. Nu is de vraag hoe je een neuswiel moet bevestigen en hoe je dit wiel moet gebruiken. Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Bevestigen

Om het neuswiel voor de aanhanger te bevestigen heb je twee mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om het neuswiel te bevestigen doormiddel van bouten op de dissel. Ook kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een klem. Met een klem kan je ook het neuswiel goed op de dissel bevestigen. Het voordeel van een klem is dat dit vaak goedkoper is, maar dit wordt vaak wel gebruikt bij minder zware neuswielen. Het bevestigen doormiddel van bouten is een stevigere manier, maar kost vaak ook meer geld.

Gebruik

Je gebruikt een neuswiel dus aan de voorkant van de aanhanger. Bij het rijden van een aanhanger aan je auto, staat een neuswiel omhoog en dus niet op de weg. Als je de aanhanger los hebt staan van de auto, dan staat een neuswiel omlaag en op dezelfde hoogte als de achterwielen van de aanhangwagen. Een neuswiel is niet bedoeld om een aanhangwagen op te tillen. Een neuswiel biedt ondersteuning en gemakkelijkheid, maar kan niet het zware gewicht dragen. Een neuswiel wordt ook vaak verkeerd gebruikt. Voor het gebruik van een neuswiel is het ook belangrijk dat de aanhanger goed ingedeeld is op het gebied van gewicht. Als je veel gewicht hebt bij een neuswiel in de buurt dan ga je al snel het wiel ver naar beneden draaien om de aanhanger op de hoogte te krijgen om te verbinden aan de auto. Door dit te doen komt er veel last op het wiel en kan dit gaan beschadigen of zelfs kapot gaan.

Onderhouden

Eerder is al gezegd dat een neuswiel snel slijt. Dit komt doordat het neuswiel vaak niet goed is vastgezet voordat iemand gaat rijden. Een neuswiel kan in aanraking komen met hoogte verschillen in de wegen, door bijvoorbeeld drempels. Om je neuswiel goed te onderhouden begint dat met het goed vastzetten van je neuswiel. Verder kan je ook door het insmeren met vet zorgen dat het mechanisme van het wiel goed te gebruiken blijft en minder snel slijt.