Webwopper
Image default
Aanbiedingen

Waarom superspecialisten het zo moeilijk vinden om een ​​nieuwe baan te vinden

vacatures

De paradox: werkgevers klagen over het gebrek aan sterke professionals, zijn bereid hen op te jagen van concurrenten, maar tegelijkertijd vinden superprofessionals het moeilijk om een ​​fatsoenlijke baan te vinden als ze in een “vrije vlucht” terechtkomen. Waarom?
Werkgevers en recruiters noemen overgekwalificeerde professionals ‘overgekwalificeerd’ (van het Engelse woord overgekwalificeerd). Dit zijn professionals met een grotere competentie en ervaring dan nodig is voor een bepaalde functie. En het punt hier is helemaal niet in de leeftijdsdiscriminatie van aanvragers ouder dan 45 – je kunt op 30-jarige leeftijd en zelfs eerder overgekwalificeerd zijn.

Zowel managers van verschillende niveaus als specialisten in niet-managementposities die zeer diepgaande experts zijn geworden of gewoon experts met een naam in hun vakgebied, worden als supergekwalificeerd beschouwd. Het belangrijkste teken is dat er voor hen geen vacatures zijn met een behoorlijk niveau van zowel salaris als functionaliteit. Zonder andere opties solliciteren ze op banen op een lager niveau – en worden ze afgewezen.

Waarom ze geen fatsoenlijke banen kunnen vinden
Zelfs hooggekwalificeerde specialisten zijn niet verzekerd tegen het risico om tegen hun wil werkloos te worden. Bijvoorbeeld als gevolg van massale ontslagen bij crises of als gevolg van een bedrijfsconflict in het bedrijf.

Dit gebeurt ook op vrijwillige basis – vanwege een verhuizing naar een andere regio of als gevolg van een mislukte tewerkstelling, terwijl ik het niet leuk vond op een nieuwe plek, maar er is ook geen weg meer terug. Soms verlaat iemand door een professionele burn-out “nergens” om gewoon enkele maanden te rusten. Soms gaan mensen weg omdat ze hun functionaliteit op dezelfde plek zijn ontgroeid, ze voelen zich onderschat en het lijkt hen dat ze gemakkelijk een geschiktere baan kunnen vinden. Maar in werkelijkheid blijkt dat het niet zo eenvoudig is om niet alleen een meer fatsoenlijke baan te vinden, maar zelfs een baan die minstens gelijk is aan de vorige.

In economische crisisomstandigheden gebeurt dit doordat veel goede professionals zonder werk blijven en er bijna geen vacatures van het overeenkomstige niveau zijn – er ontstaat te veel concurrentie tussen even sterke specialisten. In een stabiele economische periode kunnen moeilijkheden bij het vinden van een baan bijvoorbeeld te wijten zijn aan het feit dat het werkterrein van de professional erg smal is, alle ‘ster’-posities bezet zijn, maar nieuwe verschijnen nauwelijks en bedrijven sluiten liever hen uit hun talentenpool, en niet van buitenaf. (…)

Wanhopig verlaagt iemand de lat van verwachtingen, maar dit helpt ook niet. Reageert een sterke professional op een vacature die hij in zijn ervaring duidelijk ontgroeid is, dan zal dat zeker de potentiële werkgever alarmeren. Hiervoor zijn verschillende redenen.

“Je zult een betere baan vinden en snel stoppen.”
Dit is de eerste en meest voor de hand liggende reden voor afwijzing. Een persoon die gedwongen wordt de lat te verlagen in functie, salaris, niveau van werktaken, zal niet tevreden zijn met zijn positie. “Onze baan is slechts een tussenstation voor hem, hij zal constant zoeken tot hij iets echt waardigs vindt”, denken potentiële werkgevers in dit geval. En ze vergissen zich niet, behalve in de gevallen van klassiek terugschakelen, wanneer iemand zo moe is van professionele uitdagingen en hoge verantwoordelijkheid dat hij er oprecht van droomt om een ​​paar jaar lang te ontspannen in de routine van eenvoudige taken.

Het is voor de werkgever niet rendabel om iemand in dienst te nemen die op elk moment kan stoppen. Als de nieuwkomer zelfs een jaar niet werkt, maakt het bedrijf het dubbele van de kosten voor het werven en in dienst nemen van een nieuwe medewerker.

Een hooggekwalificeerde professional schrikt werkgevers ook af omdat klanten met wie hij heeft samengewerkt na hem kunnen vertrekken, legt Elena Londar, consultant voor HR-Brand Prize, uit: “Als een werknemer geen motivatie heeft, zal hij snel vertrekken. En het kan ook belangrijke klanten wegnemen. Dit is een risico dat de werkgever niet wil nemen. “

“Je zult je vervelen bij ons, maar het zal moeilijk zijn voor jou en mij”
De werkgever vreest dat minder interessante of minder gevarieerde functies een specialist die gewend is aan taken op een hoger niveau, snel zal demotiveren. Een verveelde werknemer zal niet efficiënt werken, het bedrijf kan verliezen lijden.

“Iedereen droomt van betrokken medewerkers met stralende ogen. Werkgevers willen geen risico’s nemen en een te gekwalificeerde specialist inhuren. Of hij zal het klimaat in het team verstoren, of hij zal moeilijk te managen zijn – hij zal sommige processen gaan saboteren en ruzie maken met de autoriteiten ”, zegt Elena Londar.
Als de rest van het team begint te bezwijken voor decadente stemmingen, dan zullen er meerdere problemen tegelijk moeten worden opgelost – onderhandelen met een nieuwe medewerker of op zoek naar een vervanger voor hem en het herstellen van de werksfeer in het team. Voor de werkgever zijn dit onnodige risico’s en extra kosten.

Een te gekwalificeerde werknemer is ook gevaarlijk als hij integendeel oprecht betrokken is bij nieuw werk. Zijn kwalificaties stellen hem in staat managementfouten te ontdekken die anderen niet zien. Leiders zijn bang voor kritiek – dit bedreigt hun geloofwaardigheid. En ze zien het risico dat de “te slimme” en “ster” ondergeschikte hen kunnen “bedriegen”.

Dit gebeurt als de omgeving in het team aanvankelijk ongezond was vanwege de aard van de leider. Dit wetende, zal de recruiter de kandidaat weigeren om het bedrijf te verzekeren tegen interne conflicten. Een zelfverzekerde en volwassen leider daarentegen zal blij zijn met een zeer ervaren ondergeschikte en een veld vinden om zijn vaardigheden toe te passen.

“Je bent geen sollicitant, maar een spion”
Competitieve informatie is niet ongewoon op de markt. Een “scout” die een baan krijgt omwille van bedrijfsgeheimen en een klantenbestand schaamt zich niet voor het feit dat zijn positie “krap” is. Hij stemt ermee in, alleen om toegang te krijgen tot de gegevens. Zelfs als hij niet wordt aangenomen, kan een deel van de waardevolle informatie worden verkregen tijdens een interview, wanneer de werkgever het heeft over de omstandigheden en processen in het bedrijf. Een “scout” gaat naar concurrenten voor een voor hem ongeschikte baan om meer te weten te komen over de taken, strategie, doelen en salarissen.

Nadat hij bij de reacties op een vacature een cv heeft gevonden van een specialist wiens kwalificaties duidelijk hoger zijn dan vereist voor een open positie, zal de recruiter willen begrijpen wat het belang is van een dergelijke sollicitant. Als de vacature voor hem geen behoorlijk inkomen of unieke ambitieuze projecten betekent, kan er een vermoeden van oneerlijke bedoelingen ontstaan.

“Er zijn niet zoveel motieven: geld, interessant werk, complexe projecten die morgen meer kosten en een goed team. Als een supergekwalificeerd persoon voor een interview komt, zou iets uit deze lijst hem moeten ontroeren. Wanneer aan de materiële basisbehoeften is voldaan, speelt het verschil van 10-15 duizend geen rol meer. Zo’n specialist gaat op zoek naar interessante projecten of uitdagingen met een uitdaging voor zichzelf ”, zegt Elena Londar.
Wat moeten we doen
Het werven van supergeschoolde professionals is voor beide partijen lastig. De werkgever wil geen risico’s nemen en de sollicitant verliest alle motivatie en ontvangt afwijzing na afwijzing. Als u zich in een vergelijkbare positie bevindt, zijn er verschillende uitweg.

Solliciteer naar een leidinggevende functie. Had je geen leidinggevende, maar een deskundige functie en kun je geen deskundige vacature van hetzelfde niveau vinden, probeer dan eens te solliciteren naar een leidinggevende functie in hetzelfde vakgebied. Wellicht mist u hiervoor nog enkele competenties en zullen deze ontwikkeld moeten worden. Maar overkwalificatie op het vorige niveau zal je gewicht geven in de ogen van een potentiële werkgever. Houd er echter rekening mee dat de concurrentie om leidinggevende posities volgens hh.ru een van de hoogste is (gemiddeld – 10 cv’s per vacature). Dat wil zeggen, het zoeken naar een baan in deze richting zal ook niet gemakkelijk zijn.
Breid kwalificaties uit. Als u geen werk kunt vinden in uw gebruikelijke en smalle professionele omgeving, probeer dan aangrenzende gebieden onder de knie te krijgen om uw werkterrein uit te breiden. Hiervoor moet u wellicht eerst iets extra’s leren. Bij een overgang naar een gerelateerd vakgebied zal je bereidheid om het niveau voor functie en salaris te verlagen in de ogen van potentiële werkgevers niet verdacht overkomen: je begint immers eigenlijk aan een nieuw carrièrepad, zij het niet vanaf nul, maar met een goede basis. Uitbreiding van kwalificaties is mogelijk door het beheersen van een gerelateerd beroep (was journalist – werd PR-manager), nieuwe tools in het vorige beroep (was offline marketeer – werd internetmarketeer) of door het werkterrein te veranderen met behoud van het beroep ( werkte altijd als marketeer in FMCG-bedrijven, maar schakelde over naar B2B marketing).
Verander de carrièrevector. Veel kantoorberoepen bieden twee verschillende werkopties: als “in-house” (wanneer u alleen het bedrijf van uw werkgever bedient) of als externe consultant (wanneer u langlopende of eenmalige projecten uitvoert voor meerdere klanten tegelijk, zonder hun werknemer). Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vaak voelen degenen die eraan gewend zijn om als “in-house” te werken, zich ongemakkelijk bij het raadplegen. En voor degenen die gewend zijn aan consulting, kan het saai zijn in de rol van “in-house”. Maar er zijn ook uitzonderingen – in ieder geval is het de moeite waard om de vector te veranderen, als er nog steeds geen geschikte voorstellen zijn binnen het gebruikelijke werkformaat.
Geef les of word een coach. Diepgaande expertise kan worden gebruikt om beginnende collega’s les te geven of te adviseren. Lesgeven kan worden beschouwd als een zelfstandige activiteit of als een aanvullende activiteit, en kan zelfs uw eigen bedrijf worden. Als je veel leidinggevende ervaring hebt, kun je een carrière als coach overwegen, maar het loont de moeite om hiervoor extra af te leren. In ieder geval moet u de kring van mensen die u kennen als een briljante professional uitbreiden. Hoe je dit moet doen, hebben we hier verteld.
Om bij te scholen. Misschien bent u al lang teleurgesteld in uw beroep en de aanverwante gebieden? Als het beroep en uw ervaring erin niet opgeëist blijken te zijn, kan het de moeite waard zijn serieus na te denken om het te veranderen. Als je al weet waar je heen gaat, is het tijd om concrete stappen te zetten. En als de vraag “Wat kan ik met succes doen?” terwijl er geen antwoord is, kunt u op zoek gaan naar een antwoord met behulp van serieuze loopbaanbegeleiding.

 

https://vacatures.today/cat/Accounting15.html

 

https://www.vindazo.be