Webwopper
Image default
Aanbiedingen

Dit is hoe een natuurlijke speeltuin het beste gerealiseerd kan worden!

De term ‘natuurlijke speeltuin’ komt steeds vaker naar voren. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de combinatie tussen ervarend- en bewegend leren essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. Doordat kinderen in hun pauzes ineens een boel stoom af kunnen blazen met behulp van deze natuurlijke speeltuin, kunnen zij er na de pauze weer vol tegenaan. Uit de resultaten is af te leiden dat deze ontwikkeling een enorme, positieve impact heeft op de leerresultaten van de kinderen. Een vraag die dan nog wel eventjes blijft hangen, is hoe zo’n natuurlijke speeltuin het beste gerealiseerd wordt. Daar gaan we gelukkig op in in dit blog. Lees vooral gauw verder!

Wat is een natuurlijke speeltuin?

Voor we verdergaan over de realisatie van de natuurlijke speeltuin, is het wel handig om even helder te hebben wat dit fenomeen precies is en inhoudt. Een natuurlijke speeltuin is eigenlijk een speeltuin als geen ander, maar dan in de natuur. Door enkel en alleen natuurlijke producten als netten, hout en touw te gebruiken, ontstaat er een bepaald instinct bij kinderen. Dit instinct zorgt ervoor dat niet alleen de spanningsboog een boost krijgt, maar dit ook nog met de cognitieve vaardigheden gebeurt. Een natuurlijke speeltuin is dus in veel opzichten een goed plan. Hoe zorgen we er dan voor dat dit plan werkelijkheid wordt?

De realisatie van een natuurlijke speeltuin

Nu we weten wat een natuurlijke speeltuin is en wat het voor kinderen kan betekenen, is het handig om te kijken naar de realisatie hiervan. Als we het hebben over een bepaalde locatie waar deze speeltuin moet gaan komen, wordt er in de eerste instantie gekeken naar de bestaande elementen. Mochten er nog bomen staan en takken liggen, dan is de kans groot dat deze worden meegenomen in het uiteindelijke plan. Uiteindelijk wordt er dan daadwerkelijk aan de natuurlijke speeltuin gebouwd. Hierbij wordt vooral hout gebruikt als materiaal. Dit accentueert namelijk die natuurlijke component. Door de bestaande elementen te combineren met de nieuwe, ontstaat er een speeltuin die bijna op een natuurlijke wijze is ontstaan: de natuurlijke speeltuin. 

…met de hulp van Yalp

Als er hulp nodig is met de realisatie van het bovenstaande of een andere variant, dan is Yalp een geschikte plek om naar toe te gaan. Voor al advies over verschillende schoolplein ideeën staat het professionele team van Yalp klaar!

https://www.yalp.nl/