Webwopper
Image default
Electronica en Computers

Nieuwe of tweedehands Apple producten kopen?

Apple’s productassortiment is prijzig wanneer je dat vergelijkt met andere vervangende producten. Een manier om toch te kunnen genieten van de voordelen en het gebruiksgemak van Apple apparatuur, is het kopen van tweedehands Apple producten. Het meest vanzelfsprekende voordeel van tweedehands, is dat de aanschafprijs lager zal zijn dan wanneer je deze als nieuw koopt. Ondanks dat Apple’s producten verouderen, gaan ze relatief lang mee zonder dat dit een negatief effect heeft op de gebruikservaring. Zo werkt de iPhone 5s die al in 2013 werd uitgebracht nog steeds prima. Al ben je natuurlijk niet meer voorzien van de laatste technologieën en kun je niet alle software op de iPhone installeren.

Er zijn meer redenen om te kiezen voor een tweedehands Apple apparaat in plaats van nieuw, om zo niet teveel te betalen. Echter zijn er ook nadelen waar je niet omheen kunt bij te oude hardware. Ook als deze van Apple afkomt. Kom er in dit artikel achter of jij het belangrijker vindt om Apple producten nieuw te kopen of dat je ook veel en lang plezier zal beleven aan een tweedehands Apple device. Afhankelijk van de verschillende punten die kunnen spelen bij de aanschaf keuze.

Processorkracht

De snelheid van een product wordt bepaald door de sterkte van de processor. 

Hoe sneller, hoe meer berekeningen er in één seconde kunnen worden uitgevoerd. Hoe nieuwer een product is. des te  meer je ervan kunt uitgaan dat de processorkracht sterk is. Een indicator voor processorkracht is de kloksnelheid in GHz. Des te hoger, hoe meer berekeningen er per seconden kunnen worden uitgevoerd. Echter zijn er ook andere zaken die van invloed zijn op de processorsnelheid en is het slechts een grove indicatie. Ook het aantal processorkernen zegt bijvoorbeeld wat over de snelheid van het apparaat. Evenals het cachegeheugen. 

Wat betreft processorkracht zul je niet snel een gebrek ervaren bij Apple devices die minder oud zijn dan pak ‘m beet vijf jaar oud. Alleen wanneer je veel rekenkracht nodig hebt, zoals bij zware programma’s en games, moet je hier wel goed op letten! Kies bijvoorbeeld wanneer je een sterke processor nodig hebt, altijd voor een MacBook Pro en niet voor een MacBook Air.

Accuduur en kwaliteit

Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van de accu. Hoe ouder de accu, des te slechter deze zal werken. Wanneer je er niet tegen kan dat je accu snel leeg loopt, doe je er beter aan om een nieuw product te kopen. Doorgaans gaat de accu van een tweedehands product zo’n 70% mee van de originele accuduur. Echter bestaat er de kans dat de accu naar verloop van tijd in zijn geheel is versleten en moet worden vervangen. Dit kost dan een investering. Wanneer je dit risico liever niet neemt, ga dan voor een nieuw Apple product. 

Grafische kracht

Hoe ouder de grafische kaart, des te minder krachtig deze zal zijn. Technologische ontwikkelingen in grafische prestaties gaan snel. Voor de allerbeste prestaties kun je beter geen tweedehands Apple apparaat kopen. Echter volstaat een tweedehands MacBook Pro Touch Bar of een iPad Pro vaak wel voor de gemiddelde gebruiker. Wat bij grafische kaarten een indicator is dat er sprake is van sterke grafische kracht, is deels de aanschafprijs, maar met name dat het een externe videokaart betreft van minimaal twee of meer aan GB. Geïntegreerde grafische kaarten, zoals bij de MacBook Air bijvoorbeeld, geven aan dat de grafische kaart niet sterk zal zijn en de laptop niet is ontwikkeld voor zwaar grafische programma’s.

Software en beveiliging

Wat betreft software kan worden gezegd dat simpelweg niet alle software zal werken op oudere devices. Standaard applicaties zullen wel werken, zoals de safari browser, en tekstverwerkingsprogramma’s . Echter zullen veel Apps waarbij nieuwe technieken worden toegepast, of Apps die niet door Apple zijn uitgebracht, minder goed werken op oude apparatuur. Je hebt hierdoor vaker kans dat een app die je wel wilt gebruiken, niet volledig werkt. Wat betreft beveiliging zorgt Apple lang voor beveiligingsupdates in vergelijking met andere bedrijven. Apple is afgelopen jaren de tijd dat het updates blijft geven gaan verlengen. Waar dit eerst hooguit enkele jaren was, ligt dit nu gemiddeld op vier tot vijf jaar. 

Al met al hangt het erg vanaf wat je belangrijk vindt aan het apparaat. Maakt het uit dat het iets ouder is en niet altijd werkt? Ben je een veeleisende gebruiker? Dan beleef je meer plezier aan nieuw. Hecht je weinig waarde aan een verouderd apparaat qua mogelijkheden, is voor jou de nieuwste software niet relevant en kan je goed tegen een minder sterke accu? Ga dan voor tweedehands want daarmee kun je een hoop geld besparen.