Webwopper
Image default
Onderwijs

Wanneer beheers je een taal?

Een vreemde taal leren is voor de meeste mensen een uitdaging. Naast je dagelijkse bezigheden moet je namelijk tijd steken in het leren van een nieuwe taal en dat kan erg druk worden naast je drukke baan of studie. Toch kan het je leven verrijken. Maar wanneer weet je of je een taal echt goed beheerst? Je leest het hier. 

Verschillende maatstaven 

Mensen die een goede basis van een vreemde taal hebben kunnen anderen al redelijk goed verstaan en begrijpen, maar is dat ook echt de taal goed beheersen? Hier zijn de meningen over verdeeld. De een vindt dat je een taal beheerst wanneer je op vakantie in een andere taal een pizza kunt bestellen. De ander vindt dat je pas een taal goed beheerst zodra je op professioneel niveau met anderen kunt communiceren. Wanneer je gericht vragen kunt stellen, snel synoniemen kunt bedenken en een verhaal overtuigend weet over te brengen beheers je een taal al redelijk goed.  

Wat is je huidige niveau? 

Je kunt je taalniveau bepalen door middel van een test van Babel. Hier kan je jouw taalniveau voor de talen Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans testen. 

Je spraakniveau: hoe goed spreek jij een vreemde taal 

Over het algemeen wordt gezegd dat je een taal pas echt goed beheerst wanneer je de taal ook vloeiend kunt spreken. Je hebt dan waarschijnlijk een aanvullende taalcursus of hulp van iemand nodig om een taal goed te kunnen spreken. Wil je bijvoorbeeld Spaans leren maar merk je dat het spreken nog een beetje lastig gaat? Overweeg dan een cursus Spaans. Ook als je een tijdje in Nederland woont en beter Nederlands wilt spreken is een Dutch course interessant. 

Heb je iemand in jouw kring wiens moedertaal de taal is die jij leert? Hij of zij kan je dan erg helpen met het leren van de taal. Andere tips zijn:  

  • Leer in het buitenland en dompel je onder in de taal 

  • Luister muziek in de taal die je leert 

  • Kijk tv in de taal die je wilt leren 

  • Luister naar podcasts