Webwopper
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom het kalibreren van een geluidsmeter zo belangrijk is

Binnen bepaalde sectoren is het zeer belangrijk om steeds nauwkeurig in de gaten te houden hoeveel geluid er geproduceerd worden. Neem bijvoorbeeld de bouwsector, waarbij er soms heel wat lawaai gemaakt kan worden. Je wilt tijdens een project zo min mogelijk overlast veroorzaken voor omwonenden. Om die reden maken veel bouwbedrijven, maar ook bedrijven binnen bijvoorbeeld de technieksector, gebruik van geluidsmetingen. Zo kunnen ze precies nagaan hoeveel geluid er geproduceerd wordt. Kalibratie geluidsmeter is dan ook zeer belangrijk. 

Een apparaat dat niet gekalibreerd is kan meetfouten maken 

Wanneer je een apparaat kalibreert, weet je zeker dat het apparaat de juiste meetwaardes aangeeft. Zonder kalibratie geluidsmeter kunnen waardes te hoog of te laag uitvallen. Dit kan eigenlijk nooit goed uitpakken. Je neemt dan namelijk maatregelen die overbodig zijn of je neemt geen maatregelen terwijl dat wel nodig is. Vooral in het laatste geval kan dit een hoop problemen veroorzaken. Wanneer je bezig bent met geluidsmonitoring, is het dus ook altijd van belang om de meetapparatuur goed te kalibreren. 

Jaarlijks één tot twee keer kalibreren 

Hoe vaak meetapparatuur gekalibreerd moet worden is ook afhankelijk van hoe vaak je de apparatuur gebruik. Voor een geluidsmeter geldt over het algemeen dat je deze ieder jaar één tot twee keer moet kalibreren. Het is absoluut aan te raden om je in ieder geval aan deze richtlijnen te houden. Het kalibreren van de meetapparatuur is in principe zo gedaan, maar meetfouten kunnen wel grote gevolgen met zich meebrengen. 

Een geluidsmeter huren is ook een optie 

Wil je er steeds zeker van zijn dat je meetapparatuur naar behoren werkt? Dan kan het ook een optie zijn om een geluidsmeter te huren. Zo weet je namelijk zeker dat de apparatuur goed werkt. Een bedrijf dat geluidsmeter verhuurt zal de meters namelijk ook regelmatig kalibreren. Zo hoef jij je over het kalibreren geen zorgen te maken. Bovendien is het huren van de apparatuur ook verstandig als je slechts sporadisch geluidsmetingen uitvoert. Ben je op zoek naar apparatuur om mee te meten hoeveel geluid er geproduceerd wordt? Dan is het niet onverstandig om even na te gaan bij welke bedrijven je de apparatuur kunt huren.